Tuesday, September 05, 2006

Nyt Tomskissa





Tomsk on "kuuluisa" kauniista puuarkitehtuuristaan. Ja sita taalla tosiaan riittaa. Talot ovat 1800-luvun lopusta ja tummaa puuta. Ikkunan pielet on maalattu kirkaalla varilla ja koristeltu sairaan upeilla kuvioinneilla. Jos olet taitava, voit rajata valokuvan niin, ettei siina nay talon luhistuminen, oudot lisaosat eika piha, joka on luutavasti taynna autoromua, tyhjia pulloja, piikkilankaa ja muovipusseja.

Kun tulin tanne muutama paiva sitten, tuli mieleeni etaisesti Porvoo. Tai no Porvoo jos Porvoon puutaloille ei kukaan olisi tehnyt muuta kuin aivan valttamattomimmat korjaukset 50-luvun jalkeen ja talojen valiin olisi isketty mielikuvituksellisia uusiorakennus taloja, suhteettoman suuria betonisia virastorakennuksia seka jotain pientehtaita (ehka) joita nayttaa pitavan kasassa jeesusteippi.

Tomskin paakatu, Prospekt Lenina, on kuitenkin kliinisen siisti. Roskiksia on noin 50 metrin valein. Katua reunustavat muun muassa Mango, Benetton ja kalliit ravintolat. Leninin patsaan viereisella aukiolla, neuvostoaikasen teatterin edessa, on sunnuntaisin mahdollista ratsastaa vaikka kamelilla. Niin kuin ilmeisesti kaikissa Venajan kaupungeissa, taallakin on ihania metsaisia puistoja, jossa on tarpeeksi penkkeja kaikille.

Onnistuin jalleen ostamaan junalipun eteenpain ja huomenna jatkan Irkutskiin. Sen pitaisi suunnitelmien mukaan olla viimeinen kohteeni talla eraa laajassa Venajan maassa.

No comments: