Wednesday, June 21, 2006

Saanko minäkin?

Vicessa oli juttu, jota en valitettavasti enää löytänyt, jossa käsiteltiin hunnuttautumista. Siinä Vicen pojat visioivat, kuinka hienoa olisi, että megabeibet kulkisivat burhkhat päällä. Heille voisi puhua kuin kavereille, eikä niin, että sydän hyppii kurkkuun ja melkein oksettaa.

Jotkut islamilaisen maailman hunnutuksen puolustajat ovat vedonneet vähän samanlaiseen argumenttiin. Naisen persoonaan ja älykkyyteen on helpompi keskittyä, kun hänen ruumiinsa ei ole sumentamassa tilannetta. Tuo on kyllä vähän jo miehiä aliarvioivaa.

Joku ruumiin peittämisessä on aina kiehtonut minua. Varmasti, jos paljaan pinnan ja muotojen näyttämiselle ei yhteiskunnassa olisi niin suurta painetta, ulkonäköpaineet hellittäisivät ainakin osittain. Olen aina jotenkin ihaillen katsellut esimerkiksi hunnutettuja somalityttöjä. Blogikirjoitustani inspiroi myös naapurini vieraana käynyt tyttö jolla oli selkeästi suomalaiset piirteet, marimekon paita, hiukset tiukasti peittävä huivi ja pitkä hame.

Islamilainen pukeutumista on usein pidetty lännessä naisia alistavana. Minun silmiini se voi myös huokua itsekunniotusta. Tietenkin, on suunnattoman olennaista, että hunnuttautuminen on vapaaehtoista. Nykyään se on vahva kannanotto. Turkkilainen ystäväni kokee hunnuttautumisen jotenkin tekopyhänä, hän sanoi, että hänen mielestään hunnuttautuvat naiset kokevat olevansa muita parempia. Aito fashion statement kai sekin.

Uskon siihen, että muotimaailma ryhtyy jossain vaiheessa kikkailemaan islmanin estetiikalla. Peittämisessä on paljastamisen jälkeen jotain seksikästä ja salaperäistä. Itse voisin olla kovinkin vahvasti tämän trendin puolella. On luonnollista, että ilmiöt sulautuvat valtavirtaan. Ne menettävät tietenkin samalla tehoaan, mutta sekin voi olla hyvä.

On kuitenkin äärettömän tärkeää, ettei peittämällä naisen ruumiista tehdä minkäänlaista tabua. Olisi hienoa, että länsimainen yhteiskunta löytäisi jonkinlaisen taspainon naisen ruumiin esineellistämisen ja ja kahlitsemisen välillä. Paljaan, fotoshopatulle pinnalle jatkuva altistuminen ei voi olla hyvästä miesten ja naisten välisille suhteille, mutta ei naisen lihallisuuden piilottaminenkaan sitä ole.