Friday, February 27, 2009

Viimeisia viedaan

Eli huomenna pitais lentaa Nykkiin. Ensimmainen vierailuni Amerikan yhdysvaltoihin tulee siina mielessa hyvaan saumaan, etta olen talla reissulle oppinut rutkasti amerikkalaisista. Tai oppinut ja oppinut... Lahinna vahvistanut ennakkoluulojani.

Yhdella niista oli kuitenkin hyva idea. Lanseerataan englannin kieleen sana united statean. Keski-amerikkalaisia selkeasti vituttaa nimittain joku sanoo olevansa Amerikasta viitaten jenkkeihin. Amerikkahan on vahan isompi. Espanjaksi ja suomeksi voi kuitenkin sanoa yhdysvaltalainen. Tai jenkki tai gringo.

Paaosin naa paikalliset on suhteellisen ystavallsia jenkeille. Saattavat itse pitaa sita hieman kaksinaismoralistina tai jotain. Silla tosi asiallisesti Yhdysvalat on tehny taalla pain maailmaa poikkeuksellinen pahoja juttuja ja jenkkien vaikutusta kulttuuriin kylla paheksutaan. Nyt turistit tuo kuitenkin dollareita ja esim. El Salvador pyorii pitkalti siirtolaisten lahettamilla. Surullista katseltvaa, omalla tavallaan, on myos jenkkipikaruokeketjujen maara. Ei niin, etteiko niita meilla Suomessa riittais.

1 comment:

Anna V. said...

Murieeeel!!!11!!
Kaamea ikävä. Enää viikko, onneksi!
Miten toi united statean lausuttais? Yritin mielessäni, se kuulosti united stationilta. Muuten hyvä idea. Suomeksi on sentään olemassa sana, yhdysvaltalainen, mutta silti uutisissa asti puhutaan aina amerikkalaisista. Vähänkö ärsyttää.