Saturday, July 07, 2007

Kehitys kehittyy

Vaikka yliopisto ei tänä vuonna ymmärtänytkään mun erityislaatuisuutta, jäi koko prosessista sentään jotain käteen. Vähän yleissivistystä. Ja se tuntuu jotenkin kumuloituvan. Kun tietää miten WTO noin suunnilleen toimii voi paremmin seurata keskustelua sen ja Venäjän suhteesta. Ja siinä taas oppii jotain hauskaa (no joo). Ptäis vaan hakee joka vuosi ihan eri aloille niin tietäis kaikesta vähän.

Tuossa viime viikolla kirjoitin tällä hataralla yleissivistykselläni ensimmäisen kommenttini Hesarin nettikeskusteluun. Aiheena oli suomalaisten huono kehitysmaiden todellisten olojen tuntemus. Aiheesta oli tehty tutkimus. Suurin osa väestä esimerkiksi kuvitteli että kehitysmaiden lukutaitoprosentti on yleisesti jotain 30. No se pyörii muistaakseni jossain seittemässäkympissä. Ei vissiin ihmekään, että luku heitti, kun kyseessä on sangen laaja joukko Kiinasta Sierra Leoneen.

Mun kommentti siirreettiin kuitenkin jotenkin toiseen kehitysyhteistyötä koskevaan keskusteluun jossa se näytti vähän irralliseslta. En siksi kehtaa linkittää sitä.

Seurasin sitten keskustelua kuitenkin hieman pidemmälle. Tiesin etäisesti että se olisi virhe sillä netin keskustelupalstoilla on vaan kaikkee kuraa.

No. En ollut yllättynyt pakollisesta miksi-me-autetaan-ketään-muita-kun-meillä-täällä-Suomessa-on-asunnottommia -kommentista.

Koska näihin riemuidiootteihin ei auta puhe kv-solidaarisuudesta, ajattelin vaan että niille pitäis selventää, että kehitysyhteistyöhön (-apuun) suunnaatusta massista osa palautuu Suomeen sillä tavalla että sillä työllistetään suomalaisia erilaiseen kehitysyhteistyöhön. On niitä töykeesti ihan sidottu ostoihinkin antajamaasta. (Ei taida olla ihan ODA-kelpoista apua tosin, joka siis on se kuuluisa luku jonka pitäis olla 0,7% BKT:stä).

Toisekseen. Jos yksikään ihminen ei ole saari, niin ei kyllä ole mikään maakaan (hehheh). Köyhiin maihin kantsii syytää pätäkkää, ettei ne rupee rellestämähän siellä. Terrorismi ja silleen, you know. Toisin sanoen, kehitysyhteistyöllä on aina myös ulkopoliittinen tehtävä ja ainakin Suomella se ihan avoimesti pyrkii ylläpitämään kansainvälistä turvallisuutta (vikasietotilaa).

Sitten on nää vitun natsit jotka pyrkii kuullostamaan älykkäiltä. Tämän tyyliset kommentit siis:

"Apu passivoi kansan" Mä sanon: Joo. Ei kantsi mitenkään auttaa valtioita joilla 150% viennin arvosta menee velkohin.

"Antaa niiden kehitysmaiden löytää oma kehitysmallinsa" Mä sanon: Joo. Lähetään sit litomaan. Eristetään maat ja kulttuurit toisitaan. Sen että suuri osa maailman luonnonvaroista on kehitysmaissa, ei tule estää meitä.

"Poistetaan kaupanesteet täysin - paras kehitysapu" Mä sanon: Joo, no, joo. Jos lähetään tälle linjalle. Tehään sit kans. Ja sit kesteään kitisemättä kun Suomessa ei enää viljellä. Käy mulle. Ja kehitysmaiden pitää kuitenkin antaa suojella markkoinoitaan. Mekin tehtiin niin ennen.

Kuriositeettinä: "Otetaan lahjakkaita nuoria kehitysmaista Suomeen koulutettaviksi." Mä sanon: Joo, no mikä ettei. Periaatteessa ihan jees. Mut brain leak, anyone?

Sitten on vielä näitä jotka sanoo, että kehitysmaat on fucked länsimaiden imperialismi takia joo, mut mitä Suomella on ollu tässä osaa? Mehän ollaan rakennettu tää valtio tyhjästä ite ja liibalaaba. Joo. Whatever. Silti meidän BKT:stä 99,3% osallistuu kuitenkin sellaiseen toimintaa joka ei suosii meitä kehitysmaiden kustannuksella. Jos ajatellaan laajasti, esim. jonkun vitun ilmastonmuutoksen vaikutuksia meihin, verrattuna Ugandaan (täys heitto) niin tää todentuu aika vahvasti.

Ja sitten vielä nää Pentti Linkola -sekoilijat: Ihmisiä on liikaa jne jne. Eikä ole. Me vaan eletään väärin. Ja ei. Ihmisten määrä ei kasva loputtomiin kunnes me aletaan tipahdella maailman reunalta. Vielä tällä vuosisadalla maksimimäärä, ilmeisesti päälle yhdeksän miljardia, saavutetaan. Että näin. Hyvä pointti on tietenkin siinä, onko järkevää tukea perinteistä kehitystä siinä mielessä että sitten tulee lisää ihmisä joiden kulutusmallit tuhoavat maapalloa? Ei tavallaan mutta käytännössä toivotan onnea niille jotka haluavat pysäyttää länsimaisten kulutusmallien leviämisen tahi haluavat valikoida ketkä saavat niin kuluttaa. Se että me luopuisimme jostain on tietenkin myös ihan mahdotonta... Kehitysyhteityöhön kuuluu muuten nykyään tiiviisti ekologinen aspekti. Kestävä kehitys ja sillai.

Piti taas vähän purkaa. Ja kärjistää. Kyllä hyviä ja fiksuja ihmisiäkin on. Jengin oli esimerkiksi alussa mainitussa tutkimuksessa havaittu kuitenkin olevan tukevasti kehitysavun kannalla.

Ja pahoja ja tyhmiä ihmisiä on varmaan aika vähän. Laiskoja ja sivistymättömiä paljon. Taidanpa itsekkin vähän olla. Mutta pieni effortti ja a vot, on jotain sanottavaa. Se ei ole sama kuin olisi oikeassa mutta se on alku.

1 comment:

Anna V. said...

Ai mistä sä tiedät etä HY ei sulkenut sua hellään syleilyynsä? Joko keharilaiset vai tietää tulokset? Valtsikan tulossivu ainakin antaa vielä eioota. Missä on sisäpiiri?